Garage

Boite de Vitesses

Een paar dagen gaat het redelijk. Af en toe sputtert de versnellingsbak nog wat en als het te erg wordt hijsen we ons als geroutineerde mécanique in de overalls, kantelen de cabine, demonteren, resetten, monteren, kantelen de cabine weer terug en rijden verder. Het werkt maar echt goed voelt het niet. Dat voelen we,  dat denken we,  maar zeggen we niet hardop.

Franse Alpen

Aan de voet van de Franse Alpen gaat het dan eindelijk zo mis dat we halverwege een lange tunnel bijna tot stilstand komen. De versnelling zit muurvast in de lage giering waardoor we niet harder gaan dan 20/25 kilometer per uur. Het prachtige uitzicht dat zich aan het eind van de tunnel ontvouwt gaat geheel aan ons voorbij. In opperste concentratie focussen we ons op de weg, naarstig zoekend naar een plek waar we de wagen kunnen parkeren. We zitten hoog op een berg, beneden ons, in het dal, ligt het prachtige Lac du Bourget. We zijn nog een kleine 5 kilometer van het dorp. Ik probeer Tom aan te moedigen door te rijden, bergafwaarts, tot we bij het dorp zijn maar Tom is verstandig. De wagen is onbetrouwbaar en zo goed als onbestuurbaar en bij de eerste beste mogelijkheid rijdt hij de weg af naar een kleine picknickplek.

 

We herhalen alle trucs die we kennen, plaatsen een noodkreet op het Steyr platform maar moeten ons uiteindelijk gewonnen geven. Verslagen verschansen we ons bij het vallen van de avond in de warme wagen. Als het eten bijna klaar is begint het zacht te regenen als voorbode voor een lange nacht van heftig onweer met windstoten en veel gedonder en geflits. Gebroken bestuderen we de volgende ochtend het dal waar we in de verte een camping zien liggen. We kunnen alleen nog vooruit in de lage giering dus als we gaan rijden moeten we voorkomen dat we moeilijke manoeuvres moeten maken. We besluiten het erop te wagen en gaan de weg weer op. Ik prent de route naar de camping in mijn hoofd en stel de routeplanner in. Tom start de wagen en zet alle zwaai-  en knipperlichten aan. Voorzichtig rijden we de weg weer op.

Camping

Het lukt zonder problemen op de camping aan te komen. Daar treffen we een allervriendelijkste Fransman die voor ons met de lokale M.A.N. garage belt. Steyr-Puch is jaren geleden opgekocht door M.A.N.. Al onze hoop is daarom nu gericht op de ‘grote broer’. De garage ligt 25 km verderop. Weer verzamelen we alle moed en rijden met een sukkelgangetje in ander half uur naar het kleine dorpje Chignin.

Het duurt een halve dag maar dan is er een diagnose. De versnellingsbak is stuk en er moeten onderdelen vervangen worden. Onderdelen die overal vandaag moeten komen. Uit Parijs, Marseille, Oostenrijk en München. Na twee dagen hebben we alles in huis maar dan gaat onze monteur een lang weekend met zijn vriendin op vakantie waardoor we nog wat langer vast blijven zitten op de parkeerplaats van de garage.  Als troost krijgen we een fles goede wijn en de sleutels van de bedrijfsauto zodat we wat in de omgeving kunnen toeren.

Garage

Na een dikke week is het dan zover. De versnellingsbak wordt weer in elkaar gezet, krijgt een paar liter verse olie waarna we de wagen mogen starten. Het is heerlijk het vertrouwde geluid van de motor weer te horen. Gespannen loopt Tom alle versnellingen af. Het lijkt allemaal soepel te verlopen. We maken een proefrit. Nog wat onzeker rijden we de weg weer op. De versnellingspook glijdt als een warm mes door de boter van de 2 naar de 4 door naar de hoge giering, 5,6,7 het is bijna niet te geloven. We stoppen zetten hem in zijn achteruit. Alles doet het weer. Terug in de garage trakteren we de monteurs, die ons al die tijd op hun terrein gedoogd hebben, op een taart. Zij geven ons nog een laatste rondje van de bedrijfskoffie waarna we eindelijk weer verder kunnen. Een gereviseerde versnellingsbak rijker en heel wat euro’s armer rijden we helemaal in onze nopjes richting Bourgondië. Op naar nieuwe avonturen.

Styersmerig

 

onderdelen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *