Captains log 16-12-15 Blengy (B)

 

Grijs en een beetje nat. De Belgische mijnstreek kleed zich kil. Winter en toch niet koud.

Ik stel me voor hoe de kompels , ploeg na ploeg onder de poort van het mijnen complex wisselde. Bonjour kompaan.

De zwarte tunnels in, zwart stof, zwarte mannen, zwart goud. De bazen kijken neer uit de torens waar nu een toeristische attractie is gevestigd.

attractie

Routine

Vannacht zijn toch nog drie campers het terrein opgereden. Ouders met kinderen, direct in diepe rust. Zigeuners, arbeidsmigranten, reizigers als wij? Wie zal het zeggen.

Als het ochtend wordt, is de eerste alweer vertrokken. Wij wennen ons opnieuw de rituelen aan van (onder) wasjes, scheren en vaste plekken voor de gebruikelijke spullen. Het waswater gaat nog even haar eigen weg. Ook die discipline komt met de tijd. Rita bakt mijn boterham en wordt door het rookalarm bij de les gehouden. Ze verdedigt haar orde ferm en ik luister geduldig. Alles vind zijn draai met de tijd. De ruimte is groot en klein tegelijk.

Grauwe luchten

Gestage motregen nodigt uit tot verder rijden. En dat is precies wat we gaan doen. De grauwe lucht, de zware wolken, raken de toppen van het heuvelland waar we door heen rijden. Windmolens malen met hun wieken de regen in reepjes. Het asfalt glimt en de bermen zijn drassig en zacht. Niets dat doet denken aan de kerst.

autobahn

Schakelwerk

Het verkeer is te overzien maar je moet je kop er wel bijhouden. Zicht is matig en de heuvels brengen veel schakelwerk met zich mee. Graag zou ik de omgeving die we doorkruisen omschrijven maar de grijze gezelligheid ontneemt mij de inspiratie voor een warm betoog over golvend landschap doorklieft met bergbeken en vrolijke passanten die zwaaiend voorrang verlenen. Niet vandaag. We rijden richting Metz.

Europeaner

Ondertussen passeren we de (voormalige) landsgrenzen van België, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk. Ich bin ein Europeaner. (vrij naar Kennedy)

Evengoed maken we nauwelijks kilometers en spreken onze reserve voorraad diesel aan om de goedkope pomptarieven te halen. Dat lukt! Onder de euro tanken we in Luxemburg de tank en de jerrycans weer vol. Goede actie!

 

Supermarché

Rita heeft een plek voor de nacht gescreend. Dat brengt ons op een parkeerplaats die omringd is met half gesloten en half open toeristische attracties. Een casino, een skibaan, pizzapaleizen en een informatiepunt voor de afwezige toerist. Van de elektrische sigaret rokende toeristen gastheer mogen we rustig  blijven staan voor de nacht. Maar niet op de speciaal daarvoor bestemde plaats. Rita en ik kijken elkaar aan en vertrekken naar een supermarché die wellicht simkaarten voor onze Miffi heeft (waarover later meer).

Eenmaal daar slaat de duisternis volledig toe. We stoppen met rijden en slaan ons kamp op bij de parkeerplaats van de supermarkt.

supermarche

Ontsnapping

Amnéville heet het hier. Een agglomeratie met  grijze huizen, grijze industrie en grijze supermarkten maken het plaatje met de grijze lucht erg compleet.

Rita weet dat hier veel kiezers zitten van het Front National. Dat maakt het niet heel veel aantrekkelijker. Er is natuurlijk altijd een absolute ontsnapping mogelijk. We sluiten de gordijnen en doen de kachel aan….fles wijn op tafel en de geborgenheid van ons domein. Morgen zullen we ons werpen op de mogelijkheden van betaalbare digitale verbindingen met het hongerige thuisland. Wij rijden nog steeds richting het zuiden. De wijn doet haar best.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *