Captains Log 24-12-15 Burgos

Burgos

Al vroeg worden we wakker. Ik dacht wat regen te horen maar dat valt gelukkig mee. Het idee was om vandaag op te rijden naar Vallalolid maar daar komen we niet aan. Sterker nog, als we Burgos verlaten spreek ik nog eens mijn zorg uit over het verlies van koelwater. De motor mag niet oververhit raken. De meters waarschuwen me nog niet. We besluiten toch bij een garage aan te gaan om te overleggen.

Bomba die Aqua

Een monteur met een fraaie verzameling oorringen bekijkt de situatie rond de inlaat die loopt te spugen. Hij schudt bedachtzaam zijn hoofd. Bomba die Aqua. (waterpomp). Zeker niet verstandig om hiermee verder te rijden. Hij verwijst ons naar een heuse MAN garage aan de andere kant van Burgos.

We hebben niet echt een keuze. Op onze weg terug en niet goed wetend wat te verwachten, legen we de pitie op een bouwterrein. Nu zijn we daar in ieder geval ok mee. Dan laten we alle route instrumenten tegelijk naar de garage zoeken en het resultaat is daar. De MAN garage staat in volle glorie en met gesloten hek te wachten.

Pedro Alvaro

We kijken wat bezorgd om ons heen. Alleen een sloperij naast de sjieke MAN vestiging heeft de deur nog open. Als we ons melden bij het hok dat voor kantoor door gaat zit daar een vrouw in een bontmantel achterover in een muur van papieren. Stevig rokend hoort ze ons aan. Dit is iets voor de baas van het spul en ze zoekt hem luid roepend op. Gebogen over een open vrachtwagenmotor staat Pedro Alvaro kauwend op zijn sigaar, gekleed in een overal die al sinds drie maanden doorgemeerd word, aan een bout te draaien. Wij wachten beleefd tot de monteur in kwestie zo ver is. Na verloop van tijd kijkt hij op en hoort mijn verhaal aan.

Donkere werkplaats

De waterpomp stuk? Hij wilt de papieren eerst zien. De papieren met het formaat van een creditcard maakt hem duidelijk niets wijzer. Laat dan die vrachtwagen maar eens zien. De Steyr wordt, net naast het kuuroord waar ze zo’n zin in had bij de sloper voorgeleid. Hij bekijkt de waterinlaat, voelt wat aan haar slangen en neemt plaats achter het stuur. Zonder enig overleg rijdt hij hem de donkere werkplaats in waar onder een gammele brug nóg twee monteurs zwijgend aan een trekker lopen te werken. Slangen gaan los, hij ruikt er aan, hij blaast er in en voelt ongegeneerd aan alle leidingen of de temperatuur hem aanstaat.

Pompende slag

De trouwe wagen moet voor hem buigen. De cabine gaat omlaag.

Hij beklimt haar nieuwsgierig en kijkt bij diversen leidingen of ze wel druk hebben. Hij blaast in de tank en blijft brommen in onverstaanbaar dialect.

Uiteindelijk komt hij naar beneden en laat aan een pompende slang zien dat de Bomba in orde is. Tja, wat betekent dat dan voor de spugende inlaat?

Hij zegt dat alleen de temperatuur van de motor essentieel is en dat dit op de meter te controleren is. Hij kan niks ernstigs vinden.

Overbezorgd

We maken een proefrit waarbij Rita suggereert dat we misschien overbezorgde ouders zijn, iets waar ik niet zoveel ervaring mee heb. We gaan naar de garage terug en beamen dat de temperatuur stabiel blijft. Hij hoeft er geen geld voor te hebben, er viel niets te repareren. Ik geef hem toch wat welk hij onbekeken in de vette overal deed glijden.

Zekering

We gaan terug naar de standplaats van gisteren omdat over een uur of twee Rob en Sandra ons in gaan halen. De tijd besteden we aan het probleem van de ventilator in de cabine. Rita vist een draadje uit het dashboard dat een extra zekering heeft. Het komt van de bedieningsknop van de ventilator. Die zekering is kapot. We appe naar R&S of ze er een bij zich hebben. Dat blijkt zo te zijn. Een enig later komen ze de parkeerplaats op rijden in volle glorie.

Vrienden

Het is echt erg leuk om goede vrienden ergens in de wereld weer te treffen.

De ontmoeting is hartelijk en warm. Er alle tijd om even bij te praten en kort daarna gaan we de stad in om Burgos op kerstavond te aanschouwen. Het is verrassend druk op straat en even verrassend rustig in de kathedraal. Ook hier in het thuisland van de inquisitie neemt de kracht van het katholicisme blijkbaar af. Op straat is het druk en gezellig.

 

Als we de stad verlaten is dit om in de wagens te gaan eten. Onze wagen is het restaurant van de dag. Een fijne maaltijd maakt de dag compleet.

Dan slaat de vermoeidheid toe en kiest een ieder zijn eigen bed.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *