Lenta in Santa Cruz de Moya

Dagen van groot geluk

Als ik mijn ogen sluit vult mijn hart zich met een groots en allesomvattend geluksgevoel.

 

Boven me is een strak blauwe lucht, voor de derde dag op rij. De vogels zingen hun mooiste lied en hoor ik insecten zoemen. Het is vijfentwintig graden en een licht briesje streelt mijn blote huid. In het landschap zie ik tussen de nog kale bomen hier en daar volle witte of rosé wolken van amandel of kersenbloesem. De lucht is verzadigd met een  zacht bedwelmende, verleidelijk zoete geur. De aarde, doorgaans stoffig en dor, is frisgroen en wordt bedekt met een uitbundige bloemenzee. Het is lente!

Dronken en energiek

Het voelt als een paradijs, La Olmeda, een klein gehucht in een middelhoog gebergte tussen Cuenca en Valencia. Wat een geluk dat ik hier ben terechtgekomen om de lente te vieren. De lente geeft me een enigszins opgewonden gevoel vol van verlangen naar warmte, licht en kleur. Het maakt me dronken en energiek. Ik wil erop uit. Naar buiten, de wereld in. Alles kan en niets zal me tegenhouden.

Nieuw leven

Gisteren heb ik een lange wandeling gemaakt. Eerst rustig langs de beek die tot de randen van zijn oevers is gevuld en met grote snelheid voorbij stroomt. Klaar om de kleine akkers in dit dal te bevloeien en de aarde open te laten barsten met nieuw leven. Dan steeds hoger de bergen in waar het pad steeds smaller wordt en de natuur zich meer en meer om mij heen sluit.

Grote stok

Als ik links en rechts van mij geritsel hoor wat ik niet direct kan thuisbrengen moet ik de neiging om te gaan springen en rennen onderdrukken. Ik heb mijn eerste levensjaren dan misschien op het platteland Salland doorgebracht, het grootste deel van mijn leven woon ik in de stad en ben als de dood voor slangen en ander kleine insecten. Vooral omdat ik geen idee heb wat voor beesten ik allemaal kan verwachten of wat ik moet doen als ze mij aanvallen of bijten. Helemaal nu ik alleen en ver van de bewoonde wereld ben dus zoek ik een flinke stok en sla links en rechts op de grond om mijn komst van verre aan te kondigen.

Bergkatten

Op het pad, dat hier en daar door hevige waterstromen is weggespoeld, zie ik de sporen van hoeven en grote kattenpoten, waarschijnlijk herten en bergkatten. Er is geen enkel spoor van mensen. Dat maakt dit toch wel een bijzonder wandeling. Af en toe gaat het pad flink om hoog waardoor ik mijn hartslag bij mijn slapen voel kloppen. Heerlijk die inspanning en het ongewisse van dit pad dwars door de bergen. Ik passeer hoge rotsen, drassige dalen, moet klimmen en klauteren. Omdat het pad hier soms in de natuur opgaat moet ik goed opletten dat ik de route niet uit het oog verlies.

Kompas

Bij aanvang van deze wandeling heb ik Tommie laten weten dat als ik voor acht uur vanavond niets van me laat horen ik waarschijnlijk verdwaald ben. Ik heb mijn telefoon opgeladen en kan via Maps.me altijd goed zien waar ik me bevind. Mijn kompas ben ik echter vergeten en een papieren kaart heb ik ook niet. Ik moet dus zuinig zijn met de batterij. In mijn kleine rugzakje zitten wel twee stukken stokbrood, een sinaasappel, ¾ liter water en wat warme kleding voor als het uit de hand loopt.

Liefdesliedjes

Wat niet gebeurt. Ik loop zeker zes uur door dit bergachtige gebied en kom bezweet terug bij de Steyr. Omdat ik al een paar dagen stil sta heb ik geen warm water voor een douche. Dus vul ik de ketel en zet die op het vuur. Even later was ik mijzelf van top tot teen, heel ouderwets, met een washandje. Helemaal schoon, moe en voldaan nestel ik me op de zachte warme schapenvacht. Uit de speakers klinkt het mooie gitaarspel en de warme stem van Tommie. Poëtische liefdesliedjes vol verlangen en romantiek. Speciaal voor mij geschreven in de eerste dagen van onze prille liefde. In de verte zie ik de laatste zonnestralen over de berghellingen glijden. Dan sluit ik mijn ogen en vult mijn hart zich met een groots en allesomvattend geluksgevoel.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *