monteren

Handen uit de mouwen

Voldaan rijden we als één van de laatsten van het terrein van Willy’s Treffen. De eerste paar uur rijden we over de Duitse snelwegen richting Frankrijk. Ik Frankrijk ruilen de de snelweg is voor de Route National. Dan duurt het niet lang meer of de versnelling begint weer te haperen. Het zijn weer de 6de en de 8ste versnelling die eruit springen. We besluiten een garage te zoeken maar komen alleen garages tegen voor personenauto’s die ons niet willen helpen, vive la France! We twijfelen of we de cabine dan zullen kantelen om te proberen het probleem op te lossen. We hebben nog maar weinig ervaring en zijn bang fouten te maken. Maar veel tijd om te twijfelen krijgen we niet. De wagen neemt zelf de beslissing en slaat vast in zijn achteruit.

overal

Geen enkele versnelling komt nog aan bod. Hij gaat niet meer voor of achteruit en de versnellingspook doet helemaal niets meer. De ramp is compleet, de keuze verdwenen. Nu moeten we wel aan het werk. Als een theatraal moment van overgave trekt Tom zijn gloednieuwe overal aan en opent de gereedschapskist.  Eenmaal aan het sleutelen proberen we alles; de cabine op, de cabine neer. De versnellingsstang demonteren, verschuiven, monteren. Alles zonder succes. Dan bel ik Hugo die na wat rond gebeld te hebben ons wat nieuwe aanwijzingen geeft om de versnellingsbak te openen bij de stiften .

smerig

Nu is er geen weg meer terug en we starten onze eerste operatie aan de Steyr.. Tom draait de bouten los en legt ze met een bijna religieuze precisie in mijn handen waarna ik ze vervolgens met eenzelfde rituele eerbied op een karton in het gras leg. We demonteren en aanschouwen drie smerige schijven waarvan er één wat schuin omhoog staat. Tom poetst de onderdelen wat schoon en forceert op aanwijzing van Hugo de derde schijf terug in het gelid. We monteren alles weer met dezelfde precisie en kantelen de cabine. Gespannen kijk ik toe hoe Tom de contactsleutel omdraait en start. Hoe heerlijk klinkt het geronk van de motor in onze oren en nog mooier het schakelen van de versnelling. Het is gelukt, operatie geslaagd!

gelukt

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *