Santiago de Compostela

Helse rit naar Santiago de Compostela

Zondagochtend, half acht en 2 graden. Te vroeg en te koud voor de vogeltjes, voor mij én voor de Steyr. Bovendien is het mistig. Toch moeten we nu Santiago de Compostela.

Als ik zo’n twintig kilometer gereden heb en me eigenlijk best relaxed begin te voelen staat er ineens een politiecontrole op de weg. Ik moet stoppen. Shit! De agent, jong broekie, duidelijk een beetje verlegen nu hij mij ziet vraagt wat onzeker of ik Spaans spreek. No, No habla Spanjol. Dan vraagt hij nog iets en wijst naar de wagen achter mij. Si, zeg ik en houd mijn beide handen tegen de zijkant van mijn hoofd om aan te geven dat ik daar inderdaad in slaap. Hij knikt begrijpend en gebaart me vriendelijk dat ik door kan rijden. Ja, maar hoe doe ik dat zonder dat hij door heeft dat ik een kapotte bomba heb…….

Uiteindelijk beland ik weer op de weg, Maar het was wel een party-killer, de relatieve rust in de cabine is verdwenen. De stress zit er nu goed in. Als ik te veel gas geef schiet hij in een soort overdrive, als ik te weinig gas geeft valt hij uit. Dat voel ik het eerst aan het stuur omdat de stuurbekrachtiging direct wegvalt, nog voor de motor stilvalt. Dat is doodeng als je over heuvels en door dalen gaat. De gedachte wat er zou kunnen gebeuren als de motor voor een bocht uitvalt blokkeer in zo goed als ik kan. Dan zie ik ineens een klein hondje langs de kant van de weg op me afkomen.

Hoe de tekens te lezen. Paolo Coelho heeft er een mooi boek over geschreven, De Alchemist. Hij heeft overigens zelf in 1986 de pelgrimsroute naar Santiago gelopen. Waarna hij is gestopt met de journalistiek om zich volledig op het schrijven van romans te concentreren. Dus wie weet….Ondertussen vraag ik me toch serieus af of ik na al die technische tegenslagen, de politiecontrole en nu weer de hond, niet gewoon moet stoppen. Is het wel verstandig om door te gaan. Zit ik hier met al mijn wilskracht het noodlot te tarten?

Dit overdenkend zie ik in de verte de kathedraal van Santiago opdoemen, nog even volhouden…..

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *