Plum Village

Kerstavond met Zenboeddhisten

Voor kerstavond staat Plum Village *) op het programma. Één van de drie dingen die ik op mijn lijstje voor deze reis heb staan. Plum Village is opgericht door de Vietnamese Zen monnik Thich Nhat Hahn *) en gebaseerd op de Mindfulness theorie *). Er zijn een paar kloosters in Europa en Azië en in vele landen centra gelinkt aan Plum Village. Het is een grote internationale beweging van Mindfulness. Een oud collega had me op dit klooster onder Bergerac gewezen en het leek me wel een mooie eerste bestemming voor deze reis.

Bourgondiër

Op de website zag ik dat ze lange retraites hebben van 2 tot 3 maanden maar ook van een week. Één blik op het programma was echter genoeg; Vijf uur opstaan! Direct wist ik weer dat ik niet geschikt ben voor het kloosterleven. Ik ben geen boeddhist en zeker geen non. Ik ben een Bourgondiër die veel baat heeft bij de boeddhistische denkwijze, de Tibetaanse yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen. Maar dit alles wel binnen een bourgondische context.

Kloosterleven

Tot mijn opluchting zag ik dat ze ook speciale dagen hebben waarop je als bezoeker een dagje kunt meedraaien om het kloosterleven op Plum Village te ervaren. Vanwege de kerst was het nu op kerstavond. Er was een speciaal programma dat om 14.30 uur begon met een teaching, chanting from the heart en een loopmeditatie. Na het avondeten stonden er performances op het programma. Voorzichtig als ik ben met al te gelukkige gemeenschappen besloot ik de wagen het dorp te parkeren, naast het eeuwenoude romaanse kerkje, en op de fiets naar het twee kilometer verder op gelegen Plum Village te gaan.

Zingeving

Ik verheugde me op het gezelschap, de meditaties en in de teaching, hongerig als ik ben naar zingeving. Het was ook fijn om weer even door mensen omgeven te worden en om de rust van de gezamenlijke meditatie te voelen. Het grappig van een Mindfulness klooster is dat er ongeveer iedere 20 minuten een gong gaat waarop iedereen onmiddellijk stil is, alle handelingen stopt en even stil staat bij het moment. Soms met de soeplepel nog in de mond. Het avond programma bleek een soort bonte avond te zijn met toneelstukjes, dansjes en muziek. Heel grappig was de uitdrukkelijke kerstversiering en de als kerstmannen verklede nonnen die op een staande ovatie konden rekenen.

Happy

Wat heel opvallend is aan Plum Village is dat alles lijkt te draaien om geluk. Be happy, word happy of doe desnoods happy. Ik vraag me af of dat nou wel zo goed voor je is, om altijd maar geluk na te streven als het hoogte goed. Het leven is lijden, Boeddha zei het zelf al. Verlichting is toch maar voor enkelen weggelegd dus als je geluk als je hoogte doel maakt, ligt teleurstelling dan niet op de loer?

De Wachter

Ik heb dit niet zelf bedacht maar gehoord in een interview met Dirk de Wachter *), een Vlaamse psycholoog en schrijver. Hij bekritiseerd de kick-cultuur waarin we nu leven en waarin alles om geluk en likes lijkt te draaien. Een cultuur ook waarin geluk maakbaar wordt geacht. Als je niet gelukkig bent doe je toch echt iets verkeerd. Zijn wachtkamer zit vol met mensen die niet gelukkig zijn en van hem een oplossing willen. Maar geluk overkomt je, dat kun je niet kopen of maken en is zeker geen verdienste, zo zegt hij. Dat komt op je pad of niet….Een interessante gedachte.

Halve fles wijn

s’Avonds om 22.00 uur fiets ik weer terug naar mijn wagen. Op de heenweg heb ik nog uitbundig gejubeld bij de lange afdaling waarin ik hoge snelheden bereikte. Een moment van waar geluk! Nu moet ik ploeteren om vooruit te komen door een beangstigende diep donkere nacht. Bezweet en opgelucht arriveer ik weer in mijn veilige wagen. Het voelt als een soort baarmoeder waar ik weer veilig in wegkruip. In al die happyness van Plum village heb ik, ondanks dat er rond de 300 mensen waren, met niemand gesproken. Het lukte me niet om uit mijn schulp te kruipen en contact te maken, wat het geen mislukte missie maakte. Gelukkig was Tommie thuis en het volgende uur heb ik honderd uit gepraat en een halve fles wijn opgedronken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *