Plum Village

Kerstavond met Zenboeddhisten

Voor kerstavond staat Plum Village *) op het programma. Één van de drie dingen die ik op mijn lijstje voor deze reis heb staan. Plum Village is opgericht door de Vietnamese Zen monnik Thich Nhat Hahn *) en gebaseerd op de Mindfulness theorie *). Er zijn een aantal kloosters in Europa en Azië gelinkt aan Plum Village. Het is een grote internationale beweging van Mindfulness. Een oud collega had me op dit klooster onder Bergerac gewezen en het lijkt me wel een mooie bestemming voor de kerstdagen.

Bourgondiër

Op de website zie ik dat ze lange retraites hebben van 2 tot 3 maanden maar ook van een week. Één blik op het programma is echter genoeg; Vijf uur opstaan! Direct weet ik weer dat ik niet geschikt ben voor het kloosterleven. Ik ben geen boeddhist en zeker geen non. Ik ben een Bourgondiër die veel baat heeft bij de boeddhistische denkwijze, de Tibetaanse yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen. Maar dit alles wel binnen een bourgondische context.

Kloosterleven

Tot mijn opluchting zie ik dat ze ook speciale dagen hebben waarop je als bezoeker een dagje kunt meedraaien om het kloosterleven op Plum Village te ervaren. Vanwege de kerst is het nu op kerstavond. Er is een speciaal programma dat om 14.30 uur begint met een teaching, chanting from the heart en een loopmeditatie. Na het avondeten staat er bonteavond

op het programma. Voorzichtig als ik ben met al te ‘gelukkige’ gemeenschappen besluit ik de wagen het dorp te parkeren, naast het eeuwenoude romaanse kerkje, en op de fiets naar het twee kilometer verder op gelegen Plum Village te gaan. Voor het geval ze me proberen te hersenspoelen…..

Zingeving

Ik verheug me op het gezelschap, de meditaties en in de teaching, hongerig als ik ben naar zingeving. Het is ook fijn om weer even door mensen omgeven te worden en om de rust van de gezamenlijke meditatie te voelen. Het grappig van een Mindfulness klooster is dat er ongeveer iedere 20 minuten een gong gaat waarop iedereen onmiddellijk stil is, alle handelingen stopt en even stil staat bij het moment. Soms met de soeplepel nog in de mond.

Happy

Wat heel opvallend is aan Plum Village is dat alles lijkt te draaien om geluk. Be happy, word happy of doe desnoods happy. Ik vraag me af of dat nou wel zo goed voor je is, om altijd maar geluk na te streven als het hoogte goed. Het leven is lijden, Boeddha zei het zelf al. Verlichting is toch maar voor enkelen weggelegd dus als je geluk als je hoogte doel maakt, ligt teleurstelling op de loer.

De Wachter

Ik heb dit niet zelf bedacht maar gehoord in een interview met Dirk de Wachter *), een Vlaamse psycholoog en schrijver. Hij bekritiseerd de kick-cultuur waarin we nu leven. Een cultuur ook waarin geluk maakbaar wordt geacht en alles om ‘likes’ lijkt te draaien. Zijn wachtkamer zit vol met mensen die niet gelukkig zijn en van hem een oplossing willen. Maar geluk overkomt je, dat kun je niet kopen of maken en is zeker geen verdienste, zo zegt hij. Dat komt op je pad of niet….Een interessante gedachte.

Halve fles wijn

s’Avonds om 22.00 uur fiets ik weer terug naar mijn wagen. Op de heenweg heb ik nog uitbundig gejubeld bij de lange afdaling waarin ik hoge snelheden bereikte. Een moment van waar geluk! Nu moet ik ploeteren om vooruit te komen door een beangstigende diep donkere nacht. Bezweet en opgelucht arriveer ik weer in mijn veilige wagen. Het voelt als een soort baarmoeder waar ik weer veilig in wegkruip.

In al die happyness van Plum village heb ik, ondanks dat er rond de 300 mensen waren, met niemand gesproken. Het lukte me niet om uit mijn schulp te kruipen en contact te maken. Gelukkig is Tommie thuis en heb ik een goede internetverbinding dus sluit ik de dag af met een goed gesprek en een lekker glas wijn.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *