Las mujeres de Santa Cruz de Mayo

La fiesta de las mujeres de Santa Cruz de Moya

Yo quieria salis hoy, pero por qué? Es agradable, tranquilo, la gente es simpática y brilla el sol. Decido quedarme.  Una buena decisión. Más tarde las mujeres del pueblo vienen a celebrar la fiesta del Día Internacional de la Mujer. En el menú es una cabeza de cerdo. Me invitaron a comer. Es un día especial.

Internationale vrouwendag

Vandaag, zo is het voornemen, ga ik weer op pad maar ik heb eigenlijk helemaal geen zijn om weg te gaan. Het is heerlijk hier in dit kleine gehucht. De mensen zijn rustig en vriendelijk. Af en toe rijdt er een oude man op een kleine tractor voorbij om één van de kleine akkers om te bewerken. Als ik mijn hand op steek en Hola roep komt er altijd een vriendelijke reactie terug. Soms wordt de tractor zelfs even stil gezet om een praatje te maken.

Woest

Ik kijk op de klok. Op donderdag en zaterdag komt om 10 uur de bakker door het dorp rijden. Het is vandaag zaterdag en als ik wil blijven is het wel slim om even brood te halen. Ik spring uit bed, kleed me aan en loop snel naar het dorpsplein. Het dorp ligt aan de overkant van de Rio Turia. Een riviertje dat zich tussen twee steile rotswanden heen heeft gewurmd en momenteel woest stroomt. OP het plein staat de vrouw waar ik me een paar dagen eerder gemeld heb als bezoeker van de picknick plek van het dorp aan

 

Ze begroet me vriendelijk terwijl ze de ladder vasthoudt. Op de ladder staat haar dochter de balustrade van het kleine balkon verven. In de andere hand houdt ze de kinderwagen vast waarin haar acht maanden oude kleindochter vrolijk ligt te kirren.  Op de grond zit het zusje van negen wat verveeld te spelen met een gigantische pop met blauw haar. Daaromheen staan wat oude mannen met plastic tasjes te wachten op de bakker.

Ochtendzon

Ik weet meteen zeker dat ik nog een paar dagen blijf. Maandag gaat het regenen en zakt de temperatuur. Ik zal wel gek zijn om met dit mooie weer achter het stuur te gaan zitten. Blij met dit besluit ga ik bij het gezelschap staan. Zo goed en zo kwaad als ik kan vertel ik van mijn mooie wandeling door de bergen en scoor veel bewondering. Helemaal als duidelijk wordt dat ik de tocht alleen heb gemaakt. Mijn ego stijgt ver boven mijzelf uit en koestert zich in de aandacht terwijl mijn lichaam geniet van de zachte ochtendzon.

Magdalenas

Al snel klinkt het getoeter van de naderende bakker. Ik koop een brood en laat mij verleiden tot de aanschaf van een zak versgebakken Magdalenas, zonder kleur en maak stoffen zo wordt mij verzekerd. Als ik terugloop naar de wagen zie ik vanaf de brug allemaal rook uit de schoorsteen van het stenen barbecue huisje komen dat op de picknickplek staat. Ik heb bezoek!

Vrouwendag

Dichterbij gekomen zie ik dat het alleen vrouwen zijn, een stuk of veertig. Sommige dragen fel rosé shirts. Het blijkt om de mujeres de Santa Cruz de Moya te gaan. De vrouwen uit de omgeving zijn hier bij mijn wagen samengekomen om internationale vrouwendag te vieren. Het is een drukte van jewelste en als ze ontdekken dat die grote gele camion van mij is en dat ik alleen ben wordt ik onder luid gejuich ingelijfd en voor het feest uitgenodigd. Die middag ben ik getuige van een heerlijk feest met volle schalen eten, worsten in alle kleuren en maten, salades, brood, wijn en t koffie met taart toe. Er wordt veel gepraat en de het Spaanse temperament laat zich in al haar vrolijke uitingen zien.

4 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *